Målning med ROT-avdrag

Har du likt många andra som ska anlita en målerifirma funderingar kring ROT-avdraget? Här reder vi ut vad avdraget innebär och hur det fungerar.

Avdrag för arbetskostnaden
Med ROT-avdraget får man dra av halva arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per person och år. Det innebär alltså att målning med ROT-avdrag blir betydligt billigare. Man ska dock komma ihåg att ROT endast gäller för arbetskostnaden och inte för exempelvis materialkostnader och resekostnader. En målerifirma tar vanligtvis mellan 300-600 kronor i timmen, och med ROT-avdraget blir kostnaden endast 150-300 kronor per timme.

Villkor för ROT
För att man ska få göra skatteavdrag måste man ha betalat in tillräckligt mycket i skatt under året för att täcka avdraget. Man kan aldrig dra av mer än man har betalat i skatt. Har man gjort andra avdrag kan det finnas en risk att man inte får dra av hela summan, och man kan då bli återbetalningsskyldig. Man måste vara minst 18 år och man kan endast göra avdraget om man har betalat för arbetet. Mer information om villkoren kan man få hos Skatteverket.

Kundens och företagets ansvar
Kunden och företaget har ett gemensamt ansvar när det gäller att se till att arbetet är berättigat till ROT-avdrag. De flesta målningsarbeten är ROT-berättigade men det finns också undantag, så man bör kontakta Skatteverket för att vara på den säkra sidan. Det är den som utför arbetet som ansöker om avdraget, och detta är oftast gjort redan på offerten. Man behöver med andra ord inte ligga ute med pengar. Avdraget som görs är alltid preliminärt och beslutas först när deklarationen granskas.