Måla själv?

Varför ska man anlita en målerifirma, egentligen? Kan man inte lika gärna spara in på den kostnaden genom att helt enkelt måla själv, för hur svårt är det egentligen att måla? Visst går det att helt skippa att anlita en målerifirma och göra jobbet själv, men det finns en del nackdelar (och, givetvis, fördelar) med att göra på det viset. Här kommer vi därför att gå igenom de olika för- och nackdelar som finns med att måla själv respektive anlita en målerifirma.

Fördelar med att måla själv
Den stora fördelen med att måla själv är givetvis att man sparar pengar på det. Priset för att anlita en målare brukar ligga på mellan 400 och 600 kronor på timme, vilket ju inte är en obetydlig kostnad. Till viss del är det också en fördel att göra jobbet själv, då man kan få det precis som man vill, om man är duktig nog. En del tycker också att det är roligt att måla, så för dem är det en fördel i sig att måla själva. I övrigt så finns det inte direkt många fler fördelar med att måla själv.

Nackdelar med att måla själv
Fördelen att man sparar pengar genom att måla själv leder också till en stor nackdel: man måste lägga ner sin egen tid på det! Beroende på hur pass högt man värderar sin fritid så är detta en mycket stor nackdel. Dessutom kan det vara ett riktigt hårt jobb att måla, förutom att det är tidskrävande ut. Det kanske inte ser så ansträngande ut, men det är det.

En annan nackdel är att man som privatperson sällan har utrustning i klass med proffsen, vilket ytterligare försvårar jobbet. Det gör inte bara att det tar längre tid utan gör det också svårt att uppnå ett bra resultat.

Fördelar med att anlita målerifirma
Anlitar du en målerifirma så kommer jobbet inte bara att göras snabbt, resultatet kommer också (för det allra mesta) också att bli mycket bra, vilket givetvis är riktigt stora fördelar. Är det också ett målerijobb som sker inomhus minimeras risken för färgspill på möbler och andra oönskade ställen.

Men den allra största fördelen med att anlita en målerifirma är den trygghet det ger om någonting går fel. Om målerifirman gör ett dåligt jobb eller förstör så är det deras skyldighet att antingen rätta till problemen eller ersätta dig ekonomiskt.

Att anlita en målerifirma är också en fördel i och ed att du själv slipper slita för att exempelvis måla huset, någonting som kan ta veckor.

Slutligen så kommer det att spara in en del på materialkostnaderna. Om en målerifirma gör jobbet så kommer det att gå åt mindre färg, helt enkelt för att de är duktiga på att måla.

Nackdelar med att anlita målerifirma
Den självklara nackdelen med att anlita målerifirma är att det kostar pengar, och det är egentligen den enda riktiga nackdelen. Men det är för många en riktigt stor nackdel och huvudskälet till att det finns de som väljer att måla själv i stället för att anlita en målerifirma.