Kostnad för målerifirma

Vad kostar det att anlita en målerifirma? Den frågan är du knappast ensam om att ställa dig när det är dags att måla om. Tyvärr finns det inget enkelt svar på frågan eftersom priserna kan variera ganska stort, och det har flera olika orsaker.

Inga fasta priser
När man ska anlita hantverkare finns det inga fasta priser. Det är upp till varje företag att sätta ett pris på sina tjänster, och detta kan variera stort. Det finns många saker som påverkar priset, och en av dem är faktiskt var man bor eftersom det ofta är dyrare att anlita hantverkare i storstäder än vad det är om man bor på en mindre ort. Andra saker som påverkar priset är till exempel arbetets omfattning, om arbetet kräver några specialkunskaper och hur duktig man är på att förhandla.

penselGenerellt kan man säga att det är enklare att förhandla sig till ett billigare pris per timme för ett större uppdrag än för ett mindre. Om hantverkaren är specialiserad eller har några särskilda kunskaper som är relevanta för jobbet är det naturligt att priset är lite högre. Även erfarenhet kan göra att priset stiger, men då vet man å andra sidan vad man får för pengarna och det är upp till var och en att avgöra om det är värt att betala lite extra för det.

Pris för målerifirmor
Hantverkare tar ofta betalt per timme, och för målerifirmor ligger timpriset ungefär på 300-600 kronor (inklusive moms, innan ROT-avdrag). Man ska dock komma ihåg att timpriset endast gäller arbetet och inte exempelvis material och resor. När man betalar per timme brukar målaren uppskatta hur lång tid det kommer att ta att utföra arbetet för att man ska få en uppfattning om den totala kostnaden. Man kan också på förhand kommer överens om ett fast pris för hela arbetet.

När man betalar per timme kan det vara bra att sätta ett maxtak för att undvika att kostnaderna drar iväg. Man ska dock vara medveten om att en hantverkare enligt konsumentköplagen på eget bevåg kan överstiga avtalat pris med 15 %. Om man har möjlighet att använda sig av skatteavdrag för målningsarbeten kan man halvera arbetskostnaden och på så sätt få den totala kostnaden att bli betydligt lägre. Detta kan du läsa mer om under fliken ”Målning med ROT-avdrag”.

Förhandla om priset
Hantverkare är medvetna om att det finns ett utrymme att förhandla om priset, så man behöver inte vara rädd för att försöka sig på att få en bättre deal. Genom att ta in offerter från flera olika firmor kan man jämföra tjänster och priser, och det kan löna sig att låta företagen veta att man har kontakt med andra företag. Om de är måna om att få en som kund kommer de förmodligen att trimma lite på priset. Man ska dock komma ihåg att priset inte är allt – resten ska stämma också!

Att vara flexibel kan också vara ett sätt att få en bättre deal. Det finns kanske en chans att man kan få ett lägre pris om man har möjlighet att vänta med målningen till en tidpunkt då det passar bäst för målerifirman, till exempel när de inte har några andra jobb inbokade. Det kan med andra ord löna sig att börja ta in offerter i god tid innan man vill ha arbetet utfört. Hur väl man förhandlar kan påverka priset en hel del, så det gäller att tänka smart.