Frågor & svar

Här har vi samlat några vanliga frågor som kanske kan vara en hjälp på vägen när du ska anlita en målerifirma!

Hur hittar man målerifirmor?
Det enklaste brukar vara att söka på nätet. Genom att skriva ”måleri” och sedan sin stad får man snabbt upp de målerifirmor som finns. Man kan även fråga runt bland vänner och bekanta om de har anlitat någon målerifirma som de kan rekommendera.

Hur vet man att en målerifirma är pålitlig?
Man kan till exempel kontrollera att företaget har F-skatt och ta reda på om det finns några skulder. Det är också bra att ställa många frågor, som till exempel om måleriet har utfört liknande arbeten förut, vad som händer om arbetet drar ut på tiden eller om något går fel och vad måleriet i så fall gör åt det. Man kan också begära referenser och fråga dem hur de tyckte att arbetet fungerade och om det har uppstått några problem i efterhand.

Finns det några regler för hur ett avtal ska se ut?
När man anlitar hantverkare omfattas man av konsumenttjänstlagen och man kan inte avtala bort det som står i den. Däremot kan man avtala om saker som är bättre än konsumenttjänstlagen.

Vad gör man om något går fel?
Ett bra avtal är den bästa försäkringen, men det finns aldrig några garantier. Det kan vara bra att ta reda på om målerifirman lämnar någon garanti på sitt arbete och hur den i så fall ser ut. Man har alltid rätt att reklamera arbeten, men det ska i så fall ske inom en rimlig tid.

Varför ska man inte använda svart arbetskraft?
Det må vara billigare, men med svart arbetskraft står man helt utan garantier och försäkringar. Man vet inte om arbetet kommer att bli korrekt utfört eller utfört över huvud taget. I slutändan kan det bli mycket dyrare än det hade blivit att använda sig av vit arbetskraft, och man bör undvika det till varje pris.